Røntgen

Hos FAMILIEDYRLÆGERNE tilbyder vi alle former for traditionel røntgendiagnostik.

Røntgen anvendes blandt andet til undersøgelse og udredning af forskellige knogle- og ledproblemer. Både i forbindelse med undersøgelser af akut opståede haltheder (som f.eks. frakturer og korsbåndsoverrivninger) men også mere længerevarende haltheder (som ved mistanke om slidgigt) er røntgenundersøgelser et vigtigt led i diagnosticeringen og handlingsplanen.

Til screeningsundersøgelser for arvelige ledsygdomme i som hofteledsdysplasi (HD) og albueledsdysplasi (AD/AA) i avlsregi anvendes røntgen også. Hos FAMILIEDYRLÆGERNE er vi autoriserede til at lave disse røntgenundersøgelser til div. forskellige avlssammenslutninger, herunder DKK. Vi har ligeledes mulighed for at screene for HD med den amerikanske PennHip-undersøgelse, som bruges til at vurdere hofteleddene hos meget unge hunde.

Røntgenundersøgelser finder desuden stor anvendelighed ved undersøgelse og udredning af forskellige medicinske og organmæssige sygdomme i både bryst- og bughulen (herunder hjerte-, lunge-, og mave/tarmlidelser og sygdomme i urin- og kønsorganerne). I forbindelsen med drægtigheder kan røntgenundersøgelser i sidste del af drægtigheden også bruges til vurdering af den forventede kuldstørrelse.

Nogle typer af røntgenundersøgelser kan foretages på vågne dyr mens andre kræver at dyret får lidt medicin at slappe af på.

Hos FAMILIEDYRLÆGERNE benytter vi et moderne røntgenanlæg, som fremkalder røntgenbillederne digitalt – umiddelbart efter at billedet er taget. Det sikrer en hurtig diagnostik af dit dyr, når undersøgelsen foretages. Er der behov for en specialiseret kollegas kompetence til at vurdere røntgenbillederne, kan de let sendes afsted elektronisk for en bedre, mere præcis og hurtigere diagnosticering af dit dyrs sygdom.

LaboratorieHos de fleste af FAMILIEDYRLÆGERNE's klinikker findes der muligheder for at undersøge blod og urin samt enkelte former for vævsprøver(cytologi), endvidere kan der også dyrkes for svampe og bakterier.

Disse undersøgelser benyttes oftest ved mistanke om medicinske lidelser eller før operative indgreb for at sikre at dyret ikke står med uopdagede symptomløse lidelser (subkliniske lidelser) efter operationen.

Af specifikke undersøgelser, som tilbydes er undersøgelse af optimalt tidspunkt for parring af hund samt blodanalyse i forbindelse med drægtighed, samt urinundersøgelser, som kan se om der er infektioner, urinsten eller cancerceller. Til dette udleveres et glas med en lille tragt på som dit dyr kan tisse i.

Ved allergiske hudlidelser foretages der blodanalyse for at finde specifikke allergener (det dyret reagere overfor) og derved kunne producere den helt rigtige vaccine.

Ved foretagelse af vævsprøver fjernes hele stykker af sygt væv, som sendes til undersøgelse(histopatologi) og der kan derefter oftest stilles en helt nøjagtig diagnose.