Operationer

Indlæggelse og narkose

Skal dit dyr indlægges til operationer eller andre behandlinger, foretages indlæggelsen om morgenen til den tid, du har aftalt ved tidsbestillingen (typisk mellem 7.30-8.00 eller 8.00-8.30 afhængig af, hvor dit dyr skal behandles).

Ved modtagelsen bliver dit dyr indlagt af en dyrlæge eller en veterinærsygeplejerske efter at det er blevet vejet. Hvis dit dyr skal have taget blodprøve inden narkosen, bliver den udtaget og analyseret umiddelbart efter indlæggelsen.

Dit dyrs narkose tilpasses individuelt til netop dit dyr i forhold til alder, årsagen til bedøvelse og operation, tidligere sygdomme mm. Derfor kan der fra tilfælde til tilfælde være forskel på bedøvelsesproceduren.

Mange dyr får efter indlæggelsen en beroligende indsprøjtning (en såkaldt præ-medicinering), som virker sløvende og smertestillende inden dyret skal i fuld narkose.

Under bedøvelsen bliver dit dyr overvåget med blodtryksmåler, EKG mv for at sikre et godt og stabilt narkoseforløb. I de fleste tilfælde gives dit dyr væskedrop under behandlingen. Derfor kan dit dyr være barberet på sit forben og have plaster på ved hjemgangen.

Hos FAMILIEDYRLÆGERNE har vi flere fagveterinærsygeplejersker i anæstesi, som er med til at give dit dyr godt og sikkert narkoseforløb samt en smertefri behandling i bedøvelse.

Læs mere om: Tryghed under bedøvelse

Kastration og sterilisation

Selvom kastration og sterilisation er indgreb i dyrenes normale adfærds- og livsytring, fortages indgrebene ofte for at give dyrene et ”nemmere liv”, for at forebygge visse sygdomme og bedre tilpasse dyrene et liv som kæledyr for os mennesker.

Hyppige årsager til kastration kan være:

Hanhund: Undgå aggressivitet, dominans og strejferi og nedsætte frustration over hunhunde i løbetid. Nedsætte risikoen for kræft, hvis begge testikler ikke er kommet på plads i pungen (kryptorchisme).

Hankat: Undgå urinmarkering indendørs, reducere slagsmål med andre katte om territoriet.

Hyppige årsager til sterilisation kan være:

Hunhund: Undgå løbetider og uønsket drægtighed, forhindre livmoderbetændelse og indbildt graviditet samt tumorer i mælkekirtlerne.

Hunkat: Undgå uønsket drægtighed og forlænget løbetid samt undgå livmoderbetændelse.

Ved en kastration fjernes begge testikler. Katte bliver sædvanligvis ikke syet efter en kastration, men det gør hundene idet operationsteknikken er en anden.

Ved sterilisation af katte fjernes både livmoder og æggestokke. Det samme gør sig gældende for hunde, som steriliseres på traditionel vis med åben bughulekirurgi. Steriliseres din hund med kikkert, fjerner man kun æggestokkene. Læs mere om fordelene ved kikkertkirurgi.

Indgrebene udføres i fuld narkose, og der gives efterfølgende smertestillende medicin. Dit dyr må komme hjem samme dag og er som regel upåvirket af operationen efter få dage.

Det afhænger af den opererende dyrlæges præference om der sys med sting, der skal fjernes eller ej. Uanset hvad er dit dyr velkommen til en gratis kontrol ca. 10 dage efter det er opereret – er der behov for at fjerne sting, gøres dette ved samme lejlighed.

Pasning under indlæggelse og hjemsendelse

Efter operation eller behandling i narkose, lægges dit til opvågning. Her observeres det for smerter og blødning og det sikres at det kommer godt ud af sin narkose. Efter opvågningen bliver dit dyr løbende tilset af dyrlægen og veterinærsygeplejersken.

Hjemgang efter operation foregår som regel mellem 14.00 og 16.00 – det konkret tidspunkt aftales om morgenen ved indlæggelsen.

Ved hjemsendelsen vil veterinærsygeplejersken eller dyrlægen kort gennemgå dyrets behandling og give skriftlig og mundtlig vejledning omkring det videre forløb og evt. medicinering hjemme.

Hvis dit dyr er indlagt gennem længere tid, er du velkommen til at ringe og høre hvordan det går og evt. aftale en "besøgstid".

Se vores priser her