Mærkning

Hunde

Det er lovpligtigt at alle hunde over 8 uger skal være ID-mærkede og registrerede i Dansk Hunderegister. Samtidig skal de være ansvarsforsikrede og bære hundetegn med ejers navn og adresse.

Der findes 2 muligheder for mærkning af hunde.

Den mindst anvendte metode i dag er øretatovering. Det skyldes, at hunden skal bedøves, inden dyrlægen kan øretatovere. Hunde tatoveres i højre øre.

Langt de fleste hunde chipmærkes i stedet i dag. Chippen er en ca. 1 cm lang smal kapsel, som indføres under huden med en kanyle på venstre side af hundens hals. Det tager kun få sekunder, og hunden mærker kun let ubehag, mens nålen går igennem huden.

Efter mærkning sender klinikken besked til Dansk Hunderegister. Betaling til registret sker via dyrlægen. Her bliver hunden registreret med angivelse af race, fødselsdato, farve, køn samt oplysninger om ejers navn, adresse og telefonnummer. Man vil efterfølgende modtage et plastik-kort med de registrerede oplysninger samt et lille skilt til at hænge i hundens halsbånd.

Katte

Det er i dag ikke lovpligtigt at mærke eller registrere katte, selvom mange dyreværnsorganisationer arbejder for det. Pga. fordelene vælger mange heldigvis alligevel at få det gjort.

Enkelte katte bliver i dag chipmærket. Det er primært racekatte der skal på udstilling, eller katte der skal på rejse til udlandet, eller katte som har en chipstyret kattelem derhjemme.

Langt de fleste katte øretatoveres. Øretatoveringen foregår under fuld narkose, typisk i forbindelse med sterilisation/kastration, hvor katten tatoveres i det ene øre. Hver klinik har en unik bogstavkode, så man altid kan genfinde den klinik, hvor katten er tatoveret.

Øretatoveringen sikrer, at ejer kan få besked, hvis katten bliver indleveret til en dyrlæge, kommer til skade eller dør.

I forbindelse med tatoveringen vil man blive tilbudt at få katten registreret hos Dansk Katteregister. Fordelen herved er at katten så kan genfindes i et landsdækkende register, men man kan også fravælge dette og katten vil herefter "kun" være registreret i vores computersystem hos FAMILIEDYRLÆGERNE.