< Tilbage

Nytårsangst24-11-2017 - 11:43

Nytårsaften er ikke dyrenes fest. Nytårsaften er for mange mennesker et af årets festligste højdepunkter, men det samme er sjældent tilfældet for vores kæledyr.

 

Mange hunde og katte bliver rigtig bange for de høje og pludselige lyde og de lysglimt, der kommer, når der bliver skudt fyrværkeri af. Derfor kan nytårsaften som udgangspunkt være en rigtig dårlig oplevelse for dem. Der er dog forskellige ting, man som ejer kan gøre, for at give dyrene en så god aften som muligt.

Har man dyr, der er bange og utrygge til nytår, kan man med fordel begynde forberedelserne i rigtig god tid – og her snakker vi næsten jo før jo bedre. Man kan forsøge at øve og tilvænne dyret de høje lyde ved hjælp af cd’er og film flere måneder i forvejen, hvor det er usandsynligt, at dyret oplever rigtigt fyrværkeri. På denne måde kan man have held til at dyret bliver mindre bange, når det går løs for ”alvor”.

Der findes desuden forskellige slags håndkøbsmedicin på markedet, der kan mildne dyrenes utryghed og frygt for nytårskrudt. De kan gives på forskellige måder; som tabletter, spray, halsbånd osv afhængig af produktet. For så god effekt som muligt på selve nytårsaften, er det en god ide at begynde behandlingen et stykke tid inden. Hvornår der så mere præcist startes op, afhænger af hvilket produkt der vælges og dit dyrs reaktion på fyrværkeri. Vores veterinærsygeplejersker vil gerne hjælpe med at finde den rigtige løsning til dig og dit dyr, så tag gerne en snak med en af dem allerede i starten af december.

Håndkøbsprodukterne og lydtræning kan med fordel bruges til helt unge dyr, der endnu ikke har oplevet nytåret før og hvor man ikke på forhånd ved, hvordan og om de overhovedet vil reagere.

Er dit dyr meget bange ifm. selve nytårsaften eller har andre løsningsmuligheder ikke været gode nok, kan man give beroligende nytårsmedicin. Oftest gives der en kombination af angstdæmpende og sløvende medicin og behandlingen påbegyndes allerede fra morgenstunden nytårsaftensdag. I nogle tilfælde startes der op allerede dagen før. Denne type medicin er receptpligtig og kan påvirke hjertet og kredsløbet. Vi skal derfor have undersøgt dit dyr indenfor de seneste tre måneder, for at vi kan udlevere nytårsmedicin til det. Utrygge dyr bør generelt ikke være alene hjemme nytårsaften, men får dit dyr nytårsmedicin, er det vigtigt, at der er nogen hjemme hos det hele aftenen og kan holde øje med det.

For meget bange dyr kan den beroligende og angstdæmpende nytårsmedicin til nytårsaften også kombineres med brugen af håndkøbsmedicin i sidste halvdel af december. Det kan også overvejes, hvis dit dyr reagerer kraftigt på de enkeltstående brag og raketter, der kan opleves i løbet af december.

Lav gerne et par notater om hvordan dit dyr blev forberedt og evt. behandlet nytårsaften og effekten af det; så er der bedre mulighed for at tilpasse indsatsen året efter, så effekten bliver så god som muligt og så dit dyr også får en god nytårsaften.

Gode råd til nytårsaften

  • Lad ikke dit dyr være alene hjemme
  • Lad ikke dit dyr komme udenfor mens der skydes fyrværkeri af
  • Luft hunden i snor, så den ikke stikker af, hvis der alligevel skydes krudt af, når den luftes
  • Luk kattelemmen i tide, så du er sikker på, at katten er inde
  • Træk gardinerne for og tænd lyset inde, så dit dyr skånes for lysglimt udefra
  • Tænd for musik eller andet, som kan aflede opmærksomheden
  • Ynk ikke dit dyr, hvis det virker bange; det kan bekræfte dit dyr i at situationen er farlig. Lad den enten være i fred eller forsøg at afled dens opmærksomhed med beroligende snak, godbidder, leg eller lignende
  • Undgå skraller, tudehorn, bordbomber og anden usædvanlig og pludselig larm, som kan skræmme dit dyr.

 

FAMILIEDYRLÆGERNE ønsker et rigtigt godt nytår til alle både to- og firbenede!

< Tilbage