< Tilbage

Katteaids (FIV)18-05-2017 - 13:18

Vi har den seneste tid fået flere vildkatte med sygdommen ”katteaids” også kaldet FIV (feline immunodeficiency virus) indbragt til Hobro Dyrehospital.

For at undgå mytedannelser vil vi gerne orientere om fakta omkring sygdommen, da ordet ”katteaids” let kan give anledning til unødig bekymring.

Katteaids skyldes et virus, som er i familie med det virus, der giver aids hos mennesker, men sygdommen kan ikke smitte mennesker eller andre dyrearter – den smitter kun mellem katte. 

Virus overføres mellem kattene ved bidskader, så katte der lever som vildkatte er væsentligt mere udsatte end tamkatte. Mange af bidskaderne opstår i forbindelse med kampe om territorie og i forbindelse med parringer.

Killinger kan smittes som fostre og kan derfor fødes som bærere af katteaids. Der kan gå lang tid fra katten er smittet til den bliver synligt syg – i nogle tilfælde op til 10 år, men når katten først er blevet smittet, så vil den have infektionen resten af livet.

Symptomerne på at en kat er smittet med katteaids er mange, idet sygdommen svækker kattens immunsystem og dermed gør den mere modtagelig for andre sygdomme. Derfor vil smittede katte kunne vise sig med alle mulige forskellige tegn på infektionssygdomme som mundhuleinfektioner, hyppige bylder, influenza-lignede symptomer og generel ”skranten”.

Diagnosen katteaids stilles ved undersøgelse af en blodprøve. Som sagt kan en smittet kat ikke helbredes, og der findes heller ikke nogen vaccine, som kan beskytte forebyggende imod sygdommen. Man kan derfor kun forsøge at undgå, at ens kat udsættes for smitten fra inficerede katte.

Smitterisikoen for din kat kan reduceres væsentligt ved at lade den kastrere eller sterilisere, da det netop er i forbindelse parringer og territorie-stridigheder, at den største risiko for smitte med katteaids forekommer. 

Læs Nordjyskes pressemeddelelse

< Tilbage